Slim samenwerken door regionaal werkgeverschap

Klantverhalen

Juli 2024

Flexpertise Zorg is een regionaal initiatief in Apeldoorn waarin vijf zorgorganisaties - Atlant, KleinGeluk, Nusantara, Riwis en Zorggroep Apeldoorn - de krachten bundelen. Dit samenwerkingsverband biedt zorgverleners de mogelijkheid om hun werk op een flexibele manier in te richten, terwijl ze toch kunnen profiteren van de voordelen van een (vast) dienstverband. Ook voor de aangesloten zorgorganisaties biedt Flexpertise Zorg aanzienlijke voordelen. In de krappe arbeidsmarkt en het veranderende zorglandschap is er een groeiende behoefte aan flexibele zorgcapaciteit. Door samen te werken, kunnen de deelnemende organisaties efficiënter inspelen op deze behoeften, gebruikmakend van een gedeelde pool van flexibel inzetbare zorgprofessionals. Door deze innovatieve aanpak zorgt Flexpertise Zorg voor een betere balans tussen werk en privéleven van zorgverleners en verhoogt zowel de continuïteit als de kwaliteit van zorg. Claudia Verheggen, de initiatiefnemer en coördinator, vertelt hier meer over de totstandkoming en de voordelen van dit vernieuwende project.


De regionale aanpak

Werknemers komen in dienst bij een van de vijf zorginstellingen. Riwis, Zorggroep Apeldoorn, Atlant, Nusantara – Rumah Saya en KleinGeluk. “De Flexmedewerker, oftewel flexpert, kan naast de uren die hij of zij werkt bij deze zorginstelling ook zelf gekozen openstaande diensten werken op locaties van de vier andere aangesloten zorginstellingen,” legt Claudia uit. Het tot stand brengen van Flexpertise Zorg lukte dankzij een goede voorbereiding en nauwe samenwerking tussen de vijf betrokken zorgorganisaties. Het proces begon met het identificeren van de gemeenschappelijke doelen en uitdagingen in de zorgsector, met name de behoefte aan meer flexibiliteit en betere arbeidsomstandigheden voor zorgverleners. Door de expertise van de verschillende organisaties te bundelen, maken ze het mogelijk het zorgpersoneel optimaal in te kunnen zetten. “Er is veel aanbod van vacatures, ook omdat er veel zorginstellingen in de regio zijn. We merken dat zorgprofessionals graag flexibel willen werken, met meer vrijheid in keuze waar ze willen werken, bij welke zorginstelling, welke doelgroep en op welk moment”, vertelt initiatiefnemer Claudia Verheggen. Het resultaat van het opzetten van een gedeelde visie is een sterk samenwerkingsverband dat zorgverleners een uniek platform biedt om hun carrière vorm te geven volgens hun eigen voorwaarden.

Regionale samenwerking met de inzet van Flexperts

Flexperts zijn de zorgverleners die deelnemen aan het initiatief van Flexpertise Zorg. Deze professionals variëren van net afgestudeerden tot ervaren zorgverleners die op zoek zijn naar afwisseling, of zij die hun carrière willen combineren met een jong gezin of na een pauze weer terug willen keren naar de zorg. Flexpertise Zorg biedt een omgeving waarin Flexperts kunnen kiezen waar, wanneer en met welke doelgroep  ze willen werken. Dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privéleven, waardoor zorgverleners gemotiveerd en betrokken blijven.  Claudia: “De zorgprofessionals die nu als zzp’er of uitzendkracht werken omdat zij flexibel willen werken, kunnen dankzij deze manier van werken nu ook in loondienst bij deze gezamenlijke flexpool.”

Een praktijkvoorbeeld dat illustreert hoe Flexpertise Zorg aansluit bij de behoefte van zorgverleners is het verhaal van Dianne, een verpleegkundige met meer dan twintig jaar ervaring. Na jaren van nachtdiensten en freelancen maakte ze de overstap naar Flexpertise Zorg. Daarbij waardeert ze met name de mogelijkheid om haar werktijden beter te controleren terwijl ze de zekerheid van een vast contract behield. "Dat flexgevoel van het zzp’er zijn vond ik gewoon heel erg leuk en wilde ik behouden." Dianne is onlangs begonnen als verpleegkundige in de thuiszorg bij KleinGeluk in Apeldoorn, waar ze haar passie voor zorg kan voortzetten zonder de belasting van nachtdiensten.

Yasmin, een 26-jarige HBO-verpleegkundige, koos om een andere reden voor Flexpertise Zorg, namelijk voor de diversiteit en de mogelijkheid om daarnaast nog verder te kunnen studeren. Yasmin werkte in ziekenhuizen, revalidatiecentra en ouderenzorg, maar na terugkeer van een reis van 7,5 maanden blijkt haar baan in Nederland te zijn opgeheven. Via het samenwerkingscontract vindt ze bij Atlant een nieuwe uitdaging. Nu werkt ze 16 uur per week bij Flexpertise Zorg terwijl ze een opleiding tot reizigersverpleegkundige volgt. De flexibiliteit en mogelijkheid om bij verschillende organisaties te leren spreken haar aan, en maken het mogelijk dat ze daarnaast verder kan studeren. "Als je je wilt blijven ontwikkelen, nieuwe kennis wilt opdoen en deze wilt toepassen bij verschillende organisaties, dan is Flexpertise ideaal. Je kunt zien hoe andere organisaties werken en dat weer meenemen naar je volgende opdracht."


Toekomst

Flexpertise Zorg is een baanbrekend initiatief dat inspeelt op de veranderende behoeften van zorgverleners, gefaciliteerd door het platform van Elanza. Door samenwerking, flexibiliteit en zekerheid te combineren, biedt Flexpertise Zorg een werkomgeving waarin zorgprofessionals kunnen floreren. Het doel van de vijf zorgorganisaties binnen Flexpertise Zorg is om duurzame en flexibele arbeidsmogelijkheden te blijven ontwikkelen. Daarbij ligt nu met name de focus op het uitbreiden van het aantal flexperts. De praktijkvoorbeelden laten zien hoe deze aanpak niet alleen de werktevredenheid verhoogt, maar ook bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg. Met de flexpool hoopt Claudia onder andere ook de druk op collega’s te verminderen. Flexpertise Zorg is hiermee een inspirerend model voor de toekomst van de zorgsector.“ Ons doel is natuurlijk om op deze manier het aantal openstaande diensten voor zorgprofessionals te verminderen, ook al beseffen we ons dat het probleem niet zomaar is opgelost.”

Heb jij ook interesse in een veelzijdige, flexibele baan in de zorg? Meld je aan als Flexpert via: https://flexpertisezorg.nl/

Gerelateerde artikelen